Ditt syn

Synsundersøkelse og øyehelse

Jevnlige synsundersøkelser er viktig.

Som medlem av C-optikk med over 30 års erfaring innen øyehelsefaget har vi stor tro på å gi deg en god opplevelse. Vi ønsker at at du er godt informert om eventuelle prosedyrer, resultater eller behandlinger som kan oppstå eller fremkomme under ditt besøk.

Alle undersøkelsesrom har skanning utstyr som digitalt tar bilde av øynene dine. Dette for å hjelpe oss med å holde en nøyaktig og grundig oversikt over dine besøk og din øyestatus. Dataene fra din undersøkelse er lagret i vårt datasystem for fremtidige referanser.

Synsundersøkelser er viktige for å sikre deg mest mulig optimalt syn. Gjennom våre undersøkelser kan vi fastslå om det er behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (eksempelvis briller eller kontaktlinser) som fungerer best for deg.

I tillegg kan en grundig synsundersøkelse også oppdage endringer i øyet, som kan være varsel for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes.

Har du ikke sjekket synet før bør du gjøre det nå. Etter første synsundersøkelse vil optikeren vanligvis innkalle deg til ny undersøkelse etter ett til tre år avhengig av alder, eventuelle synsfeil og andre vurderinger.

En synsundersøkelse hos oss tar fra 45 min til 1 time. For timebestilling ring 35081444.

SYNSUNDERSØKELSEN

Forundersøkelse med pasientopplysninger og kartlegging av behov.

Innledende samtale og undersøkelse.

Utmåling av synsfeil.

Samsyn/øyekoordinasjon.

Øyehelseundersøkelse: inspeksjon av indre og ytre øye (med digital registrering)

Trykkmåling.

Eventuelle tilleggsmålinger.

Konklusjon og forklaring.

Vurderer du kontaktlinser gjøres tilleggsmålinger, som tårekvalitet, osv.

Vi har direkte henvisningsrett til øyespesialist/lege.

Optikere/optometrister kan ved behov henvise pasienter direkte til øyelege. Pasientene behøver dermed ikke gå via fastlege eller lege for å bli henvist til øyespesialist (Helse- og omsorgsdepartementet).

Symptomer på synsproblemer:

Røde øyne: Det kan være mange grunner til at man får røde øyne. De fleste er heldigvis ufarlige. Typiske grunner til røde øyne kan være: allergi, tørre øyne, lite søvn, anstrengte øyne etter mye jobbing foran dataskjerm, sprukne blodkar på det hvite i øyet (ikke farlig, men kan se litt skummelt ut) og mye ekstern eksponering (sol, vind, osv). Optikere er helsepersonell og kan ta en vurdering på om røde øyne trenger videre behandling. I så tilfelle vil optikeren henvise deg videre til lege eller øyelege slik at du får den behandlingen du trenger.

Ser dårligere: endringer i synet kommer vanligvis gradvis og kan være vanskelig å oppdage. Vanlige symptomer på dårlig syn er: problemer med å lese lite skrift, problemer med å lese i dunkel belysning, mysing for å se bedre, tåkete syn på lang avstand, uklart syn på TV (vanskeligheter med å lese teksten) og ser dårlig når man kjører bil i skumring og mørke.

Tørre øyne: omtales stadig oftere som "den nye folkesykdommen". Tørre øyne syndrom (kerato-konjunktivitt sicca) er en samling svært varierende symptomer som kan forårsakes av en rekke helse- og livstilsfaktorer. Problemet har sin årsak i ubalanse i mengden og/eller kvaliteten på øyets tårefilm. Tørre øyne er svært vanlig og annenhver kvinne og hver tredje mann over 50 år har det. I tillegg har 50% av alle linsebrukere og mange som sitter foran skjerm hver dag tørre øyne. Ved hjelp av vår diagnose og behandling kan vi behandle/redusere/og lindre symptomene dine. Symptomene kan variere sterkt fra person til person. Du kan selv faktisk oppleve rennende øyne mens du lider av Tørre Øyne Syndrom. Hvis du gjenkjenner noen av symptomene nedenfor, kan årsaken være Tørre Øyne Syndrom og du kan dra nytte av videre utredning. Symptom sjekkliste: følelsen av tørre øyne, grus/sand følelse, brenning svie eller kløe, overdreven tåreflom, ubekvemme, irritasjon fra vind eller røyk, rødhet, tretthet, fotofobi (lysfølsomhet) og kontaktlinse ubehag. Disse symptomene er vanlig hos pasienter som har synskrevende arbeid ved PC. Symptomene forverres etter hvert som dagen skrider frem. hvis du opplever noen av disse symptomer, ring oss (35081444) for å gjøre en avtale til tørre øyne undersøkelse. Faktorer som kan påvirke: dine symptomer kan forårsakes av en rekke hverdagslige faktorer. I noen tilfeller er vi i stand til lindre pasientens symptomer ganske enkelt ved å endre noen av de ytre påvirkningene. Les gjennom følgende liste over vanlige årsaker for å se om du har større risiko for å lide av Tørre Øyne Syndrom: risikoen øker med økende alder, hormonelle endringer (spesielt hos kvinner f.eks menopause), ugunstig innemiljø, medikamenter som f.eks. antihistaminer, astmamedisin, alkohol og antidepressive, rødhet, tretthet, fotofobi ,prevensjonsmidler, diuretika (vanndrivende). Tørre øyne kan også være symptomatisk for generelle helseproblem eller sykdom. For eksempel er mennesker med leddgikt mer utsatt for tørre øyne (Sjøgrens syndrom = leddgikt + tørre øyne + tørr munn).Tørre øyne er ikke farlig, men det kan være veldig plagsomt. Noen tilfeller av tørre øyne vil kreve medisinsk behandling. I slike tilfeller henviser optiker videre til lege eller øyelege.

Fyll ut evalueringsskjema og ta med til undersøkelsen.

Last ned evalueringsskjema for tørre øyne.

Bilder innkalling 017.jpg

 

Bilder innkalling 007.jpg